De eerste flat waar ik woonde was compleet nieuw en modern ingericht door mijn vader, die best een uitgesproken smaak had. Hij ging hiervoor naar Bas van Pelt, een in Den Haag en omstreken vrij bekende winkel. Met verve geleid door Dick en Janni Brouwers, twee ontwerpers waar ik jaren later als hoofdredacteur van Eigen Huis & Interieur nog mee te maken kreeg. 

Dick en Jannie hadden namelijk jarenlang de succesvolle rubriek Gezocht/Gevonden in EH&I – waarin mensen, lang voor het digitale tijdperk, een soort contactadvertenties zetten voor het design in hun huis. 

Zelf speurde ik geruime tijd die pagina af voor een Eileen Grey Lotta Sofa en verkocht ik uiteindelijk via dit medium een deel van mijn moeders designboedel na haar overlijden.

De rubriek Gezocht/Gevonden kan strict gesproken eigenlijk beschouwd worden als de moeder van Marktplaats. Als iemand bij Sanoma of VNU nu eens tijdig had opgelet hadden we misschien een hoop leed bij dat bedrijf kunnen besparen. Maar ja.

Onze flat – we hebben het hier over eind jaren zestig – was zoiets als een moderne kamer en suite, met een balkon over de hele breedte. De inrichting bestond uit twee Martin Visser banken in oranje (!) tweed  en een moderne witte tafel. Op de vloer lag kamerbreed grijs tapijt van Tretford, met van die ribbeltjes, en daarop twee langharige kleden. In de voorkamer een donkergroene, achter een rode met de diepe kleur van rodekool. Ik herinner me de textuur precies omdat ik er altijd met de hond op lag. Verder een eettafel van Wenge hout en bijpassende stoelen met een rieten zitting. Beiden Martin Visser. De zwarte bolle halfronde stalen lamp had een glazen plaat van bewerkt glas die je – vond mijn moeder heel irritant – omhoog kon duwen. Er was ook nog een witte hangende lamp die een beetje leek op de plexiglazen Verner Panton Panthella, maar dan anders. 

De meeste foto’s van de flat zijn zwart/wit, toch weet ik het allemaal nog precies. Gek hoe je een geheugen kunt hebben voor vormen, texturen en sfeer. Volgens mij gingen we er vlak na mijn vierde verjaardag al weg.

Zelf merk ik dat mijn kinderen iets van smaak met de paplepel krijgen ingegoten. Op de een of andere manier pak je toch op waarmee je bent omringd. Met dank aan mijn vader, zeg ik dan maar. 

Hier de bank waar ik in mijn jeugd op zat en waar ik me vast aan opgetrokken heb toen ik leerde lopen ; ) Handig aan dit ontwerp is dat je de zitting in een beweging kunt uittrekken en er dan een bed ontstaat. Bieden

Deze perfecte Oranje Martin Visser BR03 is inmiddels helaas gereserveerd.

Op de twee langharige en dikpolige kleden lag ik als kleine baby samen met hond Petra naar lucht te happen. Dit is een orgineel uit de jaren zeventig. €175,-

Er stonden 6 Martin Visser / Walter Antonis stoelen (Wengé) voor Spectrum. Van de gematte zittingen kreeg je ’s zomers ribbeltjes op je benen. Dat was niet zo fijn… Ze worden nog regelmatig aangeboden op Marktplaats. Hier voor €60,- beetje onduidelijk of dat per stuk of voor de set is. Op Marktplaats staat nog een set van €95,- en een set met de bijpassende tafel voor €140,-

Naast een donkerrood kleed was er en identiek ontwerp maar dan in diep donkergroen. Ik wou dat we ‘m nog hadden. Deze lijkt er niet echt op maar komt het dichtst in de buurt. €50,-

De ontwerper van de ‘Space Age’ koffietafel in ons huis is voor mij onbekend, op Marktplaats staan er vele varianten. Hieronder toon ik er een paar. De grote tafel hierboven €70,- is mijn favoriet.

Ook deze heeft veel weg van de tafel uit onze eerste flat. €150,-

In zwart met wit en omkeerbaar blad €125,-

Het blad is erg bekrast dus moet van plexiglas zijn Bieden 

Zelfs het wollen grijze ribbeltjes tapijt van Tretford dat wij kamerbreed hadden liggen blijkt op Marktplaats te vinden te zijn. Niet in de kenmerkende tegels of kamerbreed maar als een grijs kleed. We horen niet zo veel meer van dit merk maar het is een prachtig uit Nederland afkomstig product in de meest fantastische kleuren. Tijd voor een herontdekking!  €195,-

 

post: 30 juni 2019