Strak en zakelijk. Geometrische vormen. Functioneel, dus vooral geen tierelantijntjes. Dat waren in de tijd van onze ouders de belangrijkste eigenschappen van Nederlands ontwerp. Wil je daar eens meer over weten? Dan kun je deze zomer je hart ophalen in het Designmuseum in ’s-Hertogenbosch bij de tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989 – De vormgeving van een gidsland. Een behoorlijke mondvol, maar zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de omgeving bent én van design houdt. En met de Marktplaats app kun je nog tijdens de tentoonstelling kijken welke items je direct zelf in huis kunt halen. Zo handig! Ga je mee? 

Wanneer je in de jaren ‘70 als buitenlandse zakenreiziger voor het eerst aankwam op Schiphol, zag je het meteen: Nederland was lekker recht toe, recht aan. Al vanuit de lucht zag je de keurig rechthoekige weilanden en aangeharkte tuinen. En eenmaal op het vliegveld was alles strak, modern en duidelijk vormgegeven in een herkenbare huisstijl met zwart, wit en geel. Voordat je buiten een taxi pakte, ging je nog even naar het toilet. Daar viel het je op dat zelfs de witte muurtegeltjes waren voorzien van subtiele cirkeltjes – ook weer van die geometrische patronen. Wat een bijzonder land toch!

Maar waar kwam die typisch Nederlandse stijl uit die tijd toch vandaan? Sowieso keken ontwerpers vanaf de jaren ’60 graag terug naar de primaire kleuren en strakke patronen van Mondriaan en De Stijl. In hun ogen was dat toch het summum van wat Nederland had voortgebracht. Daarnaast draaide onze overheid de subsidiekraan wagenwijd open voor alles wat met design en grafische vormgeving te maken had. Voor ons was het allemaal heel normaal, maar sta jij er weleens bij stil dat alles van de Deltawerken tot onze postzegels met veel oog voor detail ontworpen is? Ik in ieder geval niet!

Het ontwerpbureau Total Design ontwierp in de jaren ’60 de herkenbare huisstijl van onze nationale luchthaven. Mogen we nog steeds trots op zijn, toch?

Strak en geometrisch betektent niet persé saai! Kijk maar eens naar dit plexiglas object van Jan Slothouber en William Graatsma. 

In de jaren ’70 ontwierp Gijs Bakker de Strip, een stoel die je af en toe nog steeds op Marktplaats vindt – ook in een uitvoering met armleuningen trouwens.

Deze verstelbare klok en de stoel komen allebei van Hans Ansems. De stoel was een protoype voor Gispen, jammer dat ‘ie nooit in productie is gegaan! 

Deze Stokstoel van Bruno Ninaber voor Artifort heb ik nog niet op Marktplaats gezien, maar…de wonderen zijn de wereld nog niet uit, toch? 

Achteraan op deze foto zie je de Finger Chair van Gijs Bakker. Mooi, maar die blauwe FM61 Lounge Chair van Radboud van Beekum steelt hier wat mij betreft de show.

Oooh ja, die TC6 tafellamp van Aldo van den Nieuwelaar zo ik zo kopen als ik hem vond op Marktplaats! Rechts op de foto zie je trouwens nog een Gijs Bakker prototype. 

 

Modern Nederland 1963 – 1989 Gevonden op Marktplaats

Op Marktplaats vind je veel Nederlandse ontwerpen die aansluiten bij de tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. Sterker nog, ik zocht ter plekke op de Marktplaats app op de namen van de designers en vond een paar prachtige items.

Wow, de Strip van Gijs Bakker staat NU op Marktplaats voor maar € 65,-. Je zou toch denken dat zo’n Nederlandse designklassieker veel meer waard is he?

Het is me niet helemaal duidelijk waarom deze Globe lamp van Aldo van den Nieuwelaar 1.250 euro kost. Waarschijnlijk is hij heel zeldzaam. Nou ja, mooi is ‘ie in ieder geval!  

Van dit sculptuur van Bob Bonies zijn er maar vijftien gemaakt. Je kunt hem kopen op Marktplaats inclusief de originele doos. 

Kho Liang Ie ontwierp voor Mosa een serie klassieke tegels die je vroeger op Schiphol zag. Links zie je één variatie die je voor maar 150 euro op Marktplaats kunt kopen. Rechts zie je de versie van Schiphol. Zouden ze er nog hangen eigenlijk? 

Nog zo’n bizar koopje! De Seventy Seven hanglamp van Bruno Ninaber is 140cm lang en kost op Marktplaats maar 75 euro. Zoiets kun je toch niet voorbij laten gaan? 

Wow! De stoel van Radboud van Beekum staat in meerdere uitvoeringen op Marktplaats. Deze chromen versie met tuigleer vind ik de mooiste. 

Je kunt nog tot en met 18 augustus naar het Designmuseum voor Modern Nederland 1963 – 1989. Veel plezier!

 

 

post: 13 juni 2019