Sinds een tijdje werken vader en zoon samen. Je vindt een selectie van hun aanbod spullen op Marktplaats – maar natuurlijk moet je eigenlijk langs de winkel in Schiedam om alles in het echt te ervaren. Ik deed dat onlangs ook – en het werd een gezellig gesprek. Op naar SeventiesDesign!

Wil jij weten wat het actuele aanbod is van  SeventiesDesign op Marktplaats is? Klik dan hier!

 

Joseph, jij handelde al in de jaren ’70 in antiek en vintage meubels. Hoe deed je dat in een tijd zonder internet?

“Ik begon eigenlijk heel simpel. Naast mijn kantoorbaan leerde ik iemand kennen die vaak naar Frankrijk reed en daar comtoise-klokken op de kop tikte. Die waren toen razend populair. We knapten ze samen op en daarna hing ik ze te koop in de slijterij in Delft van mijn schoonzus. Ze vlogen de winkel uit! Alles wat al oud rook, was gelijk weg in die tijd. Na een tijdje kon ik mijn eigen antiekwinkel beginnen aan de Frederik Hendrikstraat in Den Haag.”

Maar hoe wist je dan waar je alles kon vinden?

“Ik ging al snel met een busje heel Europa door, vooral om boerenmeubels te kopen. In Spanje kocht ik wagens vol met siestabanken. Dan kwam je aan in zo’n plattelandsdorpje ergens boven Madrid en moest je met handen en voeten vragen wie er wat te koop had. Veel Spanjaarden waren allang blij dat ze van hun oude meubels af konden, die ruilden het veel liever voor Formica. In Oostenrijk ging het in het begin wat moeizamer. Daar heb ik iemand duizend gulden betaald om achter de adressen van de grote handelaren te komen. Dat was in die tijd heel veel geld! Maar bij die handelaren kon ik wel in één keer een vrachtwagen volladen met beschilderde kasten. Bloemmotieven en Bijbelse taferelen, je kent het wel. Tafels liepen ook als een trein. Als er eentje een beetje gammel was, dan zaagden we gewoon de poten doormidden. De zaken gingen op een gegeven moment zo goed, dat ik ruimte tekortkwam om alles op te knappen en op te slaan. We zijn toen verhuisd naar een oude boerderij in Lekkerkerk. De showroom en de werkplaats kwamen in de stal. En de hooizolder werd de opslag. Ik heb nog steeds een tafel en een kist staan uit die tijd. Ze zijn niet veel in waarde gedaald, ook al is de rest van de handel in antiek helemaal ingestort.

Hoe kan het dat de vraag naar antieke meubels zo is afgenomen?

“Ik denk dat Jan des Bouvrie daar in Nederland wel een rol in heeft gespeeld. Ik heb op veilingen Jugendstilkasten van museumkwaliteit zien zakken van 1.200 naar 200 euro. Dat is nog minder dan een IKEA-kast! Je moet natuurlijk ook een groot huis hebben om zo’n kast naar binnen te krijgen en een goede plek te geven. Die terugloop begon al toen ik nog in Lekkerkerk zat. Op een gegeven moment is alles afgebrand. Natuurlijk dachten mensen dat wij dat zelf hadden gedaan. Maar al snel bleek dat de schoorsteen van de open haard van de buren scheef stond en daardoor vonken op ons rieten dak waren gekomen. Met het geld van de verzekering hebben we het huis herbouwd en ben ik een nieuw bedrijf begonnen. In oude meubels heb ik niet meer gehandeld. Tot nu eigenlijk!”

Wat een verhaal! Dat moet als kind vast wel indruk op je hebben gemaakt, Michiel?

“En of! Ik wilde destijds net in bad gaan. Daar stond ik ineens op straat met mijn handdoek om mijn middel! Al mijn favoriete spullen zijn in vlammen opgegaan. Ik vind het heel bijzonder dat mijn vader nu hier de winkel runt. We verkopen samen wat ik het antiek van de toekomst noem. Het lag niet voor de hand dat de dingen zo zouden lopen, hoor. Zelf heb ik voor leraar cultureel kunstzinnige vorming gestudeerd. Maar vlak voordat ik afstudeerde, realiseerde me dat ik helemaal niet de rest van mijn leven voor de klas wilde staan. In plaats daarvan ging ik werken als gevangenisbewaarder. Ik had een tijdje een vriendin die in Rotterdam een winkel had in spullen uit de jaren ’50. Soms zette ik daar zelf wat spullen uit de jaren ’60 en ’70 tussen die ik had ingekocht. Dat liep veel beter! Mijn woonboot stond vol met meubels uit die tijd. Toen ik er een keer een feestje gaf, leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Samen gingen we op marktjes en op Marktplaats spullen kopen en verkopen. De opbrengsten investeerden we in onze eigen winkel.”

En dat is waar ik je heb leren kennen!

“Dat is waar ook! We hebben er vijf jaar gezeten, met vlakbij een opslag die nog steeds elke vrijdag open is voor het publiek. Maar omdat we onze spullen over de hele wereld verkopen en we alweer ruimte tekortkomen, gaan we net als mijn ouders destijds verhuizen naar een boerderij. Er komt nog een uitverkoop in de opslag in Rotterdam. En na de opening van onze nieuwe showroom in Hoge Zwaluwe is iedereen van harte welkom.”

En natuurlijk ook hier in Schiedam. Hoe het is om na al die jaren weer in de winkel te staan, Joseph?

“Echt ontzettend leuk! Er lopen constant nieuwsgierige klanten binnen die bij veel dingen zeggen, dat heb ik ook gehad! Maar wist je dat dat vaak helemaal niet waar is? Veel mensen hadden vroeger weinig te verteren. Veel van de spullen die ze toen kochten, zijn allang de container ingegaan. Wat is overgebleven, heeft kwaliteit en staat hier bij SeventiesDesign. Als je een stuk uit onze winkel goed verzorgt, kun je het nog generaties lang gebruiken.”

Er zijn tegenwoordig veel handelaren in vintage design. Hoe zorg je dat je je in zo’n markt toch onderscheidt? 

“Er zijn inderdaad veel kapers op de kust. Vroeger ging ik nog weleens naar Denemarken. Dan reed ik in drie dagen langs elke dorpskringloop die ik tegenkwam en kon ik voor 1.000 euro mijn hele bus vullen met mooie meubels. Na drie maanden was alles dan vaak met een mooie winst verkocht en ging ik weer terug. Dat heb ik vijf jaar gedaan. Nu zijn er zoveel winkeltjes op internet die hetzelfde doen. En ook in Denemarken zelf gingen de prijzen steeds verder omhoog. Je kunt er nog steeds leuke dingen vinden maar de uitdaging is er wel af met teak. Zelf ga ik steeds vaker naar Frankrijk en België. Deze zomer ben ik zelfs in Hongarije geweest om in te kopen. En ik ga binnenkort ook weer eens naar Tsjechië. Veilingen zijn ook nog steeds heel fijn. Vroeger werkte ik ook nog weleens met huisruimers, maar door Marktplaats weten die ook steeds beter wat alles waard is. Met SeventiesDesign onderscheid ik me ook met een afwisselend assortiment. Ik adverteer regelmatig op Marktplaats met een klein deel van wat ik te koop heb. Mensen moeten hier echt komen om te ontdekken. Je kunt wel alles vanuit je huiskamer willen zien op je tablet, maar het gaat voor mij juist om de beleving.”

Wat voor tips heb je voor mensen die ‘het antiek van de toekomst’ willen kopen?

“In de eerste plaats moet iets je aanspreken. Ik heb me nooit zo geïnteresseerd in namen van ontwerpers. Het is hooguit een plus als je weet wie het gemaakt heeft. En koop iets om te houden, niet om in te investeren. Messing en Hollywood Regency was een tijd heel erg in, de prijzen daarvan gingen echt over the top. Het tikte ook wel een beetje de wansmaak aan, vind ik. De grens tussen smaak en wansmaak is heel dun. We hebben hier in de winkel op dit moment een gigantische Italiaanse kroonluchter hangen die het goed doet in een wat rustigere setting. Zo’n combinatie werkt altijd goed. Uiteindelijk moet je je eigen stempel op je interieur drukken. Je wil toch niet precies nadoen hoe het in de woonbladen staat?”

 

post: 01 mei 2019