Het is alweer jaren geleden dat ik Maartje van den Noort interviewde voor een publicatie. Toch zijn haar naam en werk altijd blijven hangen. Ik ben fan. Het werk van Maartje staat bekend om de lagen en abstractheid, met altijd één figuratief object als focuspunt. Een blad, een stengel van riet, een zwerm vogels, je ziet altijd wel een link met de duinen van Zeeland, waar Maartje opgroeide.

Onlangs verscheen haar project Woven Layers, ik waarschuw: daar val je voor. Middenin de comeback en populariteit van wandkleden, overtreffen deze kunstkleden alles. Vorig jaar nam Maartje haar schilderijen mee naar de experts van Het Textielmuseum in Tilburg. Samen vertaalden ze vier van haar werken in jacquard geweven wandkleden. Tapijten die niet alleen alle lagen verf weerspiegelen, maar ook de geluiden in huis en hoofd dempen. Per schilderij is er een maximale oplage van zeven exemplaren geweven.

 

Mocht het werk van Maartje iets boven budget zijn, wees dan vooral geïnspireerd, want op Marktplaats kom je ook bijzondere items tegen. Zo was ik zelf laatst geïntrigeerd door onderstaand wandkleed uit de Design Studio van Desso. Klein onderzoek naar de herkomst van het kleed wees uit dat de wandkleden in de jaren 80 zijn gemaakt voor kappers, vandaar de verwijzing naar L’Oreal op de achterkant. Ik zou hem met liefde in huis hangen, maar vind er geen geschikte plek voor. Hij is beschikbaar!

 

post: 18 maart 2019